- Energiebesparing:
- Moeilijkheid:
- Tijdsduur:
- Geld besparing:
Infrarood panelen (IR panelen)
Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis zeer goed geïsoleerd is.
Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). Deze warmtepanelen zet je neer of hang je aan de muur of aan het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Infraroodpanelen worden ook wel IR-panelen genoemd.
Infraroodpanelen worden heel snel warm en zijn daardoor geschikt als bijverwarming op een bepaalde plek, voor een wat kortere tijd. Om ruimtes de hele tijd te verwarmen, zijn ze eigenlijk alleen geschikt als je huis zeer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte verliest. De infraroodpanelen verwarmen dan ook de meubels, vloer en wanden en daarmee indirect ook de lucht. In een huis met minder goede isolatie kost dit veel energie.
Stralingswarmte
Tip 1: Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).
Tip 2: Infrarood panelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Het heeft dus geen zin om ze voor bijverwarming aan te zetten (of aan te laten) als je een ruimte niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat ze alleen aan staan als je een ruimte gebruikt. Een thermostaat met bewegingssensor is daarvoor handig.
Wil je infraroodpanelen in een zeer goed geïsoleerde woning gebruiken als volledige verwarming? Dan heb je een kamerthermostaat nodig om te zorgen dat je niet onnodig stroom verbruikt.
Tip 3: Ga je infrarood panelen gebruiken in ruimtes waar je kort bent, bijvoorbeeld de badkamer? Kies dan voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten.
Tip 4: Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Je kan dan ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt.