- Energiebesparing:
- Moeilijkheid:
- Tijdsduur:
- Geld besparing:
Van tochtband tot elastische kit
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen voor naden en kieren. Bij je materiaalkeuze is het vooral belangrijk welke naden en kieren je ermee wilt dichtmaken. Mag het materiaal hard zijn of moet het mee kunnen bewegen? Maar ook de kosten tellen mee en of je het materiaal makkelijk zelf kan aanbrengen. Duurdere materialen gaan meestal wel langer mee.
De meeste materialen zijn gewoon te koop bij de bouwmarkt of doe-het-zelf-winkels.
Tip: voor natuurlijke materialen als kokos, vilt, sisal, hennep en glaswol kun je terecht bij een ecologische bouwmarkt.
Waarvoor gebruik je het en hoe breng je het aan?
- Een tochtstrip zaag je op maat en zet je met spijkers vast op de grens van het kozijn en de deur of het raam.
- Een tochtborstel zaag je ook op maat en schroef je op het raamkozijn of aan de onderkant van de buitendeur (aan de kant die naar binnen opengaat).
- Een brievenbusborstel schroef je vast aan de binnenkant van de brievenbus.
Verschillende isolatiematerialen
Tochtband gebruik je voor het dichtmaken van kieren rondom deuren, ramen en kruipluiken die open kunnen. Je knipt het op maat en plakt het op het kozijn (waar de deur of het raam in valt). Kijk goed op de verpakking voor de juiste kierbreedte. Zorg dat het oppervlak schoon, stofvrij en droog is zodat het goed blijft kleven.
Compressieband is alleen geschikt voor naden tot 20 mm in vaste delen, zoals muren en vloeren. Het is voor verschillende naadbreedtes verkrijgbaar en is opgerold maar een paar mm dik. Aanbrengen: verwijder de beschermlaag van de zelfklevende zijde en duw het band in de naad. Vervolgens zet het vanzelf uit en maakt de naad zo dicht.
Een tochtstrip is hard en wordt gemaakt van kunststof of metaal, met of zonder borstel. Strips met EPDM- en EPT-rubberprofielen gaan heel lang mee, maar zijn door hun stijfheid niet voor alle kieren geschikt.
Tochtborstels bestaan uit een borstel van kunststofvezels in een kunststof of aluminium frame (houder).
Een brievenbusborstel bestaat uit een kunststof of metalen frame met een kunstvezelborstel.
Brievenbusborstels met een extra klep sluiten beter af dan die met alleen een borstel. Heb je een tuin? Met een buitenbus (brievenbus in de tuin) heb je helemaal geen last meer van tocht. Dan kun je de brievenbus in de voordeur of buitenmuur helemaal dichtmaken.
Meer tips
Energiebesparende tips kunnen u helpen geld te besparen en uw huis en gezin veilig te houden. Hieronder volgen enkele eenvoudige tips!